Xiaomi Redmi 5 Telefon Skrin Besar Pada Harga Bajet

Memerlukan telefon yang mempunyai saiz skrin besar pada harga bajet? Jawapannya dalam Xiaomi Redmi 5 yang jelas direka bentuk pada paparan IPS 5.7 inci mengisi bahagian depan telefon.

Di atas skrin, anda akan melihat kamera swafoto lima megapiksel dan sensor cahaya selain pembesar suara.

Xiaomi Redmi 5 mempunyai kaca Gorilla 2.5D di atas bingkai bahagian aluminium.

Kebanyakan belakang telefonnya adalah aluminium yang menempatkan kamera 12 megapiksel, flash LED, pengimbas cap jari dan logo ‘Mi’.

Kelebihan sebelah kanan unit ini mempunyai butang kuasa dan volum manakala slot nanoSIM dwi dijumpai di tepi kiri.

Di bahagian atas peranti anda akan menemui blaster IR yang membolehkan Redmi 5 untuk mengawal peranti elektronik tertentu seperti TV serta soket fon kepala 3.5 mm.

Bawahnya, terdapat pembesar suara tunggal dan port microUSB untuk pengisian dan pemindahan data. Agak pelik kerana Xiaomi memutuskan untuk tidak menggunakan standard USB Type-C yang lebih maju di sini.

Redmi 5 dikuasakan pemprosesan Snapdragon 450 octa-core dan dilengkapi RAM 3GB.

Walaupun menggunakan cip pemprosesannya dikategorikan pertengahan, prestasi telefon sangat baik menggunakan skrin 720p yang turut menyumbang.

Aktiviti seperti melayari web, menonton video HD dan bermain permainan 3D tidak menimbulkan masalah serta mungkin mempunyai beberapa aplikasi terbuka sekali gus tanpa sebarang penurunan dalam kelajuan.

Sistem operasi MIUI 9 juga lancar tetapi anda mungkin mahu mematikan beberapa pengoptimuman yang menyebabkan proses latar belakang dimatikan.

Kameranya hanya mempunyai satu lensa saja beresolusi 12 megapiksel f2.2. Agak sayang!

Ia tidak boleh membuat mod potret seperti Huawei P20 Pro atau Samsung Galaxy S9 tetapi cukup merakam beberapa foto menarik, penuh warna dan terperinci.

Ia juga pantas fokus dan ‘snap’ walaupun flash LED digunakan. Satu-satunya yang negatif apabila rakaman cahaya rendah sedikit ‘underwhelming’.

Rakaman video cukup baik dengan kamera belakang beroperasi sejauh 4K pada 30fps yang mengagumkan untuk telefon murah ini manakala kamera menghadap ke hadapan mencatatkan 1080p pada 30fps.

Bateri 3300mAh Redmi 5 agak standard untuk telefon dengan skrin saiz ini dan anda boleh menggunakannya dengan selasa sehingga 15 jam.

Sayang juga kerana tiada pengecasan pantas dan tempoh mengecas penuh boleh dilakukan dalam tempoh dua jam.

Walaupun Snapdragon Qualcomm 450 membolehkan ia pada tahap perkakasan, tidak ada sokongan untuk standard Pengecasan Cepat syarikat yang dipanggang ke dalam Redmi 5. Akan kelihatan bahawa Xiaomi telah melumpuhkan ciri ini, mungkin untuk mengelak membayar Qualcomm yuran lesen tambahan. Tidak begitu penting, kerana pengecas yang dibundel akan mengisi semula bateri telefon sepenuhnya dalam masa 2 jam.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*